Veranderingen in de vastgoedsector voor heel België

De wijzigingen en nieuwigheden in Vlaanderen namen we al onder de loep. In deze blog zetten we op een rijtje welke vernieuwingen van kracht zijn voor eigenaars, kopers, verkopers, huurders, verhuurders én investeerders in heel België, ongeacht de regio waarin ze wonen.

Stijging van de kosten voor notarisaktes met 17% tot 19%

Door de indexering van de vergoedingen voor hypothecaire formaliteiten, kost het ondertekenen van de notarisakte bij een vastgoedtransactie tussen 17% en 19% meer. De overdracht van een eigendom via een verkoop of schenking doorloopt een heel traject en is gebonden aan wettelijke procedures. Voor het laten akteren dat er een andere eigenaar is, betaalt de koper sinds 1 januari 2024 een bedrag van 285 euro, in plaats van 240 euro zoals in 2023.

Lagere hypothecaire dossierkosten: van maximaal 500 euro naar maximaal 350 euro

We hebben ook goed nieuws. De dossierkosten voor het aangaan van een hypothecair krediet voor de aankoop van een onroerend goed, verlagen. Vanaf 2024 mogen de kosten maximaal 350 euro bedragen, daar waar het plafond de voorgaande jaren op 500 euro lag. Dit maakt  deels de hogere kosten voor de akte goed.

Stijging van de onroerende voorheffing met 4%

Wie eigenaar is van een onroerend goed in België, zal in de buidel moeten tasten. Na een recordstijging van de onroerende voorheffing in 2023 met 9,6%, volgt een nieuwe verhoging van 4%. De onroerende voorheffing wordt berekend op basis van het geïndexeerde kadastraal inkomen. Dat bedrag wordt nog eens verhoogd door provincies, agglomeraties en gemeentes met de opcentiemen

Verhoging van de brandverzekeringspremie met 3,7%

Een eigendom is verzekerd tegen de nieuwbouwwaarde. Dit betekent dat de premie wordt berekend op basis van de Abex-index. Die baseert zich op zijn beurt op de huidige prijzen van bouwmaterialen en werkuren. In 2023 steeg de Abex gevoelig als gevolg van de hogere grondstoffenprijzen. De impact op de premies voor woningverzekeringen lieten zich voelen. De stijging van 3,7% vanaf 1 januari 2024 is wel minder uitgesproken dan de stijging met 10,8% van 2023.

Nieuwe verificaties rond de huuraftrek

Een huurder die de betaalde huurgelden deels of gedeeltelijk aftrekt voor de belastingen, zal voortaan bij de belastingaangifte een bijlage moeten indienen. Die moet alle coördinaten van de verhuurder bevatten alsook informatie over de huur, zoals adres, huurgeld, afgetrokken bedrag.

Deze maatregel heeft een dubbel doel:

  • Beletten dat de huurder de woning gebruikt voor beroepsdoeleinden zonder dat de verhuurder daarvan op de hoogte is;
  • Mogelijk voor de overheid om te checken dat de verhuurder de huurinkomsten uit de verhuur voor beroepsdoeleinden correct aangeeft (juiste belastingregime).

Einde van de bonus voor tweede verblijven

 Sinds 1 januari 2024 kunnen kopers van een tweede verblijf niet langer van een belastingvoordeel genieten waneer ze een lening aangaan voor een tweede woning of opbrengsteigendom. Tot 31 december 2023 kon de ontlener genieten van een fiscaal voordeel van 30% belastingvermindering op een maximumbedrag van 2.350 euro. Het belastingvoordeel blijft gelden voor leningen aangegaan voor 1 januari 2024.

Behoud van de BTW van 6% voor slopen en heropbouw

Deze maatregel is enkel van kracht wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd door een particulier. Ze geldt dus niet voor werken die worden uitgevoerd door professionals uit de bouwsector. Er zijn voorwaarden aan gekoppeld:

  • De slopingswerken moeten gevolgd worden door een heropbouw;
  • De heropbouw mag maximaal 200m2 bewoonbare ruimte met woonbestemming bedragen;
  • Na de heropbouw moet de koper gedurende 5 jaar in de woning of het appartement blijven wonen.

Opnieuw BTW-tarief van 21% voor de installatie van zonnepanelen of een zonneboiler

Deze maatregel geldt voor woningen die minder dan 10 jaar oud zijn. De installatie van warmtepompen blijft genieten van het. Verlaagde BTW-tarief van 6%, ongeacht wanneer de woning is gebouwd.

Tania Stouthuysen – Elus vastgoed

Bovenstaande informatie is louter een informatie en geen juridisch advies

Tags: No tags

Comments are closed.