Een geërfde woning overnemen via volledige aankoop

Het gebeurt vaker dat een erfgenaam die mede-eigenaar is van een onroerend goed, het deel van de andere erfgenamen wil ‘overkopen’. Het voordeel van het overnemen van een woning uit een erfenis is het fiscaal aspect. Er moet namelijk géén verkooprecht betaald worden.

Waarde bepalen

Een erfgenaam heeft interesse om de woning, die tot de nalatenschap behoort, te kopen. Uiteraard is de eerste stap bepalen tegen welke waarde de woning kan toegekend worden aan de geïnteresseerde erfgenaam. Alle betrokken erfgenamen kunnen het zonder meer eens worden over de overnameprijs. Echter, om conflicten te vermijden, laten de erfgenamen vaak een waardebepaling uitvoeren door een onafhankelijke schatter. Die waarde wordt bindend vastgelegd, en kan helpen als basis voor onderhandelingen tussen erfgenamen.

Niet verplicht tot verkoop

Geen enkele erfgenaam kan verplicht worden tot verkoop van zijn/haar deel aan een mede-eigenaar. De mogelijkheid om de woning te verkopen aan derden blijft. Vaak is dat de weg die de betrokken erfgenamen kiezen om een hogere verkoopopbrengst te genereren.

De woning in zijn geheel kopen

Wanneer de woning op de markt te koop wordt aangeboden, kan de geïnteresseerde erfgenaam meedingen en de woning in zijn geheel aankopen. De erfgenaam die het hoogste bod uitbrengt, zal bijgevolg de verkoopprijs betalen voor de gehele woning. Nadien gebeurt er een verrekening, waardoor de betrokken erfgenaam zijn aandeel in de woning terugwint. Het is dus ook in het voordeel van de betrokken erfgenaam, wanneer de woning tegen een hogere verkoopprijs wordt verkocht.

Het verdeelrecht

Een voordeel van het overnemen van een woning uit een erfenis, is het fiscaal aspect. De erfgenaam die het aandeel van andere erfgenamen overneemt, moet immers geen verkooprecht betalen (in principe 12% of 3% voor de aankoop van de enige en eigen gezinswoning). Hij is wel een verdeelrecht verschuldigd.

Het verdeelrecht is een registratierecht dat verschuldigd is als een onroerend goed, dat aan verschillende mede-eigenaars behoort, wordt verdeeld. De erfgenaam die (een deel van de) woning overkoopt, en alleen eigenaar wordt, betaalt dus een verdeelrecht.

In Vlaanderen bedraagt dit 2,5%. Omdat na de aankoop, de onverdeeldheid stopt, en er dus nog maar één eigenaar is, wordt het verdeelrecht geheven op de totale aankoopwaarde van het ‘wedersamengesteld’ onroerend goed.

Belastingplichtige

De erfgenaam die het goed verwerft, is de belastingplichtige. De erfgenamen die hun aandeel overdragen, kunnen evenwel overeenkomen dat zij de belasting betalen. Dergelijke afwijkende overeenkomsten kunnen een aanleiding geven tot een last die bij de overeengekomen prijs moet worden gevoegd of een voordeel die van de overeengekomen prijs moet worden afgetrokken.

Tania Stouthuysen – Elus vastgoed
Bovenstaande informatie is louter een informatie en geen juridisch advies. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor enige schade die iemand zou lijden door zich te baseren op informatie die zich op deze site bevindt. Indien u juridisch advies wenst, dient u contact op te nemen met een advocaat of notaris, die u zal adviseren op basis van uw persoonlijke informatie.

Comments are closed.